Vår hockey och NHL


SHL vs. NHL – Olika regler och format

I vårt långa, och delvis isbeklädda land, finns det gott om framgångsrika lag och hockeyspelare som tagit det hela ännu längre och inlett proffskarriärer. Detta har inte bara tagit sig uttryck i de framgångar Sverige skördat i olika internationella landskapssammanhang, utan även bland de svenska stjärnskotten som korsat atlanten för att prova lyckan i NHL. Tack vare teknik och globalisering kan vi nu följa våra favoritlag och spelare direkt i mobilen för att få uppdateringar om både SHL och NHL tips, oavsett var matchen går av stapeln. Här nedan tar vi en snabbtitt på några av de största skillnaderna mellan den svenska och nordamerikanska ligan.

Små rinkskillnader som kan ha stor effekt Det finns några få, men markanta skillnader mellan NHL och SHL då det gäller regelverk och fysiska aspekter av spelet och rinken. En av de mest anmärkningsvärda är själva rinkbredden. De europeiska rinkarna är nämligen större till ytan med omkring 10 % samtidigt som NHL-rinkarna har en aning brantare rundning i hörnen. Vidare åker man i Nordamerika på en rink som är kring 25,9 meter i bredd, medan våra europeiska rinkar har ett motsvarande mått på 30 meter. Gällande längden är de europeiska rinkarna kortare med ungefär en meter – 60 meter mot de nordamerikanska 60,91 metrarna. Även om det rör sig om stora mått kan spelarna känna av det, bland annat på offsidelinjen som tack vare sin placering gör delen fram till mittenlinjen kortare med ungefär 1,2 meter. Samtidigt är ytan bakom målet i NHL bredare, och man kan mena att detta skänker mer flyt till spelet.

Spelstrategier och spelupplägg

Men vilka andra implikationer har dessa måttskillnader på spelet? Man brukar bland annat säga att europeiskt skolade spelare kan ha en fördel vid internationella turneringar då dessa spelas på en rink med europeiska mått. Själva skridskoåkningen kan väga tyngre i de större rinkarna, samtidigt som tempot trappas upp en aning i de mindre, vilket kan leda till hårdare spel och tacklingar. Själva nivån för tacklingar som tillåts är dessutom mycket högre i NHL jämfört med SHL. Då det gäller internationella hockeymästerskap spelar man dock efter de europeiska reglerna, vilken ofta kan göra att NHL-spelare får hålla igen. Då det gäller strategin och spelupplägget kan även detta finjusteras utifrån rinkens potential. NHL-tekniken Dump and Chase kan vara knivigare på en SHL-is då det kan vara svårare att, till följd av rinkens bredd, forechecka och återta kontrollen över pucken, vilket leder till att fokus i stället flyttas till att behålla pucken i laget och spela fram till olika lägen. Andra spelimplikationer och lägen som kan bli viktigare i NHL är spelet vid sargen då en vunnen närkamp i sargområdet ofta kan leda till en snabb målchans då målet ligger inom närmre räckhåll. Sist men inte minst leder de olika rinkformaten till att skottvinklarna blir något annorlunda för lagets målvakt.

Enligt regelboken

Trots att internationella turneringar som sagt spelas på rinkar med europeiska mått brukar man säga att SHL ofta plockar upp små justeringar och regeländringar från NHL. Ett första exempel på detta är när en offside blir ogjord genom en ta upp då offsidespelaren gör en vändning för att ta sig runt blålinjen innan denne hamnar i en potentiell fördel. Ett andra exempel på en regel som importerats från andra sidan atlanten är att spelare som med flit lyfter pucken över plexiglaset då de befinner sig i den egna zonen blir utvisad. Dock togs denna ändring upp i den europeiska regelboken redan för 20 år sedan.

Svenska spelare i NHL

Under förra året spelade runt 100 svenskar i NHL. En hög summa som visar på den otroligt höga kvalitén bland SHL-spelare som skriver kontrakt över atlanten. Denna siffra kan jämföras med de 22 spelare från Sverige som spelade i ligan år 1989 och de 46 svenskar som spelade i NHL under säsongen 1999/2000. Den största ökningen har skett under de senaste tio åren, och på det stora hela kommer drygt 10 % av spelarna i NHL:s 31 klubblag från Sverige. Det finns otroligt många svenska stjärnspelare som gjort stora avtryck i NHL under årens lopp. Mats, ”Sudden” Sundin var till exempel den enda svensken att göra fler än 500 mål i NHL och som fick ihop hela 1 349 poäng under sin tid i Kanada. En annan otroligt framgångsrik spelare är självklart dalapågen Nicklas “Lidas” Lidström som spelade för Detroit under hela sin karriär, och som stolt kunde spela med ett C:et under sina sista sex år med klubben. Bland hans bravader finner man VM-guld, Olympiskt guld, fyra Stanley Cupvinster och NHL-utmärkelsen most wanted player. Även om listan kan fortsätta i nästintill oändlighet avslutar vi med Peter Forsberg som, precis som sina kollegor, var med på NHL:s lista över tidernas 100 bästa spelare och hann spela 13 säsonger i NHL och vinna flera stora priser.

Det finns få sporter som talar till den svenska sportsjälen lika starkt som ishockey, och även om det finns både likheter och skillnader mellan SHL och NHL kan slutsatsen dras att svenska spelare är otroligt framgångsrika i den nordamerikanska ligan vilket skvallrar om den oerhört höga kvalitén på svensk hockey.